Wat is Thomas Op Kamers?

Thomas Op Kamers is een franchiseformule waarin zelfstandig wonen wordt georganiseerd voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Het idee is ontstaan vanuit de Thomashuizen, een kleinschalige woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking. In de kern van elk Thomashuis zit dat elke vestiging (van de ondertussen bijna 120) gerund wordt door zelfstandige zorgondernemers die samen met hun bewoners in hetzelfde huis wonen. Persoonlijke aandacht, een veilige en geborgen omgeving, een warm thuis: dat is waar een Thomashuis voor staat.

De afgelopen jaren kwamen steeds vaker mensen zich aanbieden die dezelfde waarden zochten in hun zoektocht naar een geschikte woonplek, maar geen 24-uurszorg nodig hadden. Het idee om met dezelfde principes een aangepaste woonvorm te creëren, maar met een niet-inwonende zorgondernemer als hospita, was de basis voor Thomas Op Kamers.

De eerste vestiging werd geopend in 2017 als pilot. Na een evaluatie en aanscherping van het concept, is anno 2021 beslist om de focus vooral op jongeren te richten die de stap naar zelfstandig wonen willen zetten, maar daar een handje hulp bij nodig hebben. Wie vanuit Thomas Op Kamers de stap naar zelfstandig wonen toch niet kan maken, kan er uiteraard blijven wonen.